Autotips vooraleer op wintersport te vertrekken



Checklist: Auto




Winterbanden

Winterbanden hebben een grover profiel, zijn gemaakt van een speciaal zacht rubbermengsel waardoor ze bij temperaturen onder de 7 graden
veel meer grip hebben op sneeuw en ijs dan gewone banden. Een winterband is herkenbaar aan het opschrift M+S (Modder & Sneeuw) op de zijkant. Daarnaast staat een maximum snelheidsaanduiding in de vorm van een letter Q (160 km/u), T (190 km/u) of H (210 km/u). Winterbanden zijn niet verplicht maar, wel aan te raden.



Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn niet altijd noodzakelijk. Veel wintersport bestemmingen zijn vaak te bereiken zonder dat je je sneeuwkettingen nodig hebt. Maar neem ze uit voorzorg toch altijd mee. In sommige landen zijn sneeuwkettingen onder bepaalde omstandigheden verplicht. Als je deze niet gebruikt heb je kans op een flinke boete. Ook kan het gevolgen hebben bij een aanrijding. Als je op wintersport gaat in Tsjechië of Hongarije is het verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Zonder de kettingen is het mogelijk dat je het land niet mag betreden. Ook in Oostenrijk en Noord-Italie zijn sneeuwkettingen verplicht, maar wordt de betreding van het land je niet ontzegd. Het is niet verstandig om het omleggen van de kettingen lang uit te stellen. In heel veel sneeuwgebieden wordt de noodzakelijkheid van sneeuwkettingen op tijd aangegeven. Ook zijn deze sneeuwgebieden vaak voorzien van speciale parkeergelegenheden waar de sneeuwkettingen omgelegd kunnen worden. Leg de sneeuwkettingen weer af zodra ze niet meer nodig zijn. Doe dit om slijtage te voorkomen. Als de schakels van de sneeuwkettingen vervangen moeten worden, heb je schakels en een buigtang nodig. Deze zijn vaak bij tankstations te verkrijgen. De maximale snelheid als je met sneeuwkettingen rijdt is 50 km/u. Een hogere snelheid is gevaarlijk en beschadigt de wielen en de sneeuwkettingen.



Winterbeurt

Zorg dat de auto een "winterbeurt" gehad heeft waarbij het koelsysteem en de ruitensproeier van de auto beveiligd zijn tegen temperaturen van -30 graden.



Voor het vertrek

* Controleer alle lampen.
* Moet de accu worden bijgevuld?
* Check of het reservewiel in orde is en of de krik nog werkt.
* Vervang de ruitenwisserbladen als ze stroef zijn of strepen gaan trekken.
* Smeer alle rubbers van deuren en achterklep in met talkpoeder, siliconenspray of vaseline. Dit voorkomt het vastvriezen van de rubbers.
* Controleer bandenspanning en profieldiepte.
* Raadpleeg voor vertrek de weersvoorspellingen en de actuele verkeersinformatie.



Mee te nemen

Reservelampen, startkabels, sneeuwkettingen, reserve ruitenwissers, ruiten ontdooier, extra antivriesvloeistof, slotspray, sleepkabel, olie, handschoenen, een deken om op te kunnen knielen tijdens het bevestigen van de sneeuwkettingen of het verwisselen van een band, plankje voor de krik, verbanddoos (in Oostenrijk verplicht), zaklamp, fluorescerend hesje



Bagagebox op het dak

Een skibox is ideaal. Alle ski's, snowboards etc. kun je erin kwijt. Verpak kleding in plastic hoezen, want natte skischoenen of ski's veroorzaken een laagje water in de box.


Bron: www.skiplein.nl